Suvised trendid

Eesti meisterflorist Ahti Lyra soovitab: millised on suvised lilletrendid sel hooajal?

Teadlik eluviis ning jätkusuutlik tarbimine on olulised märksõnad ka lillemaailmas. Suurte dekoratiivsete lilledega kimbud on sel hooajal asendunud hoopis minimalistliku ning looduslikuma stiiliga.

Põhiteemad lillemaailmas jagunevad sel aastal nelja põhikategooriasse: “Inimese puudutus” ehk soojad maalähedased värvid, pehmed tekstuurid ning ebatäiuslikud orgaanilised kujundid; “Tasakaalus kogukond” ehk ökoloogilised materjalid, looduslikud, rahustavad toonid, korduvkasutatavad esemed ja metsiku välimusega lilleseaded; “Uuendatud ajajärk” ehk geomeetrilised kujundid, pastelsed toonid läbisegi julgemate toonidega ning “Pöörane nägemus”, milles kohtuvad erksad värvid, metalliläige, mängulised kujundid ning muinasjutulised vormid.

Millised lilled on populaarsemad just suviti?

Just nagu värvivalikul, tuleb ka lillede puhul mängu minimalistlik lähenemine ning looduslähedus.

Pargiroosid, kukekannused, habenelgid, kummel, mailased, pojengid ning paljud teised armastatud aialilled sobivad hästi trendikatesse kimpudesse.

Eukalüpti hullus on sel aastal aga taandumas ning lilledele vahele sätitakse nii loodusest korjatud oksi, erinevaid kõrrelisi, sõnajalgu kui ka oliivoksi. Loodusest korjamise puhul tuleb kasuks loomulikult ka taimede tundmine, et ohustatud ja looduskaitse all olevad liigid kannatada ei saaks. Suvel saavad enim tähelepanu pojengid, mille hooaeg kauplustes kestab maist juuli esimeste nädalateni. Lisaks pojengidele on suveperioodil au sees aga ka mitmed teised suvelilled nagu hortensiad, lõvilõuad, gladioolid ning daaliad.

Kas ühevärvilised või kirjud kimbud?

Eelistatud on pastelsed ning soojad toonid. Jätkuvalt on moes ihuvärvi ja kahvatud roosad toonid, millele lisavad kontrasti kollane ning naturaalne sinine ja lilla. Hoolimata minimalistlikust välimusest kasutatakse kimpudes erinevaid lilli ning lehelisi, mis muudavad kimbu saajale pilkupüüdvaks ja põnevaks. Suuruselt eelistatakse pigem lopsakamaid, suuremaid ning lillerohkemaid kimpe. Eelistatumad on mitmevärvilised ja õhulised segakimbud, mis on üldmuljelt võrdlemisi maalähedased, justkui otse põllult korjatud lilledest ühte seotud. Ka tavapärasemaid roosi- ja liiliakimpe täiustavad looduslikud oksad ja lehed, mis loovad ehedama tunde ja emotsiooni.

Suvised pulmad - millised on trendid siinkohal?

Sel hooajal on ka pulmakimpude puhul aukohal rohelised lehelised ning taimed. Lilled on samuti olulised, kuid mitte väljakutsuvalt esiplaanil. Ka dekoratiivsete lillede puhul nagu orhideed, kasutatakse minimalistlike materjale, et kujundus moodustaks ühtse harmoonilise terviku.

Kuivõrd erineb lillede eelistus suvel võrreldes teiste aastaaegadega?

Suvehooajaga seostuvad inimestele maalähedus, rohelus ning kuldsed põllud, maalides silme ette pildid kaunist loodusest, suvekodudest ning vanavanematest, mistõttu saavad erilist tähelepanu just kodumaised aia- ja põllulilled. Dekoratiivsete õitega roosid, flamingolilled ning liiliad jäävad suvisel ajal rohkem tahaplaanile. Suveperioodil on lillede valikul kindlasti oluline arvestada ka säilivusajaga, et valitud kimp suvekuumusele ning päikesele kenasti vastu peaks.

Kuidas suvise kimbuga tõeliselt jalust rabada:

Silmapaistva suvise kimbu tellimiseks soovitab meisterflorist Ahti Lyra usaldada floristi.

Seda eelkõige seetõttu, et kuna suvelillede saadavus sõltub tihti ilmast, saab florist teha parima valiku just sel hommikul saabunud lilledest. Kindlasti on aga ka tellijapoolsed lemmiklillede eelistused alati oodatud, millega florist püüab võimalusel arvestada. Interflora valik pakub palju erinevaid suviselt trendikaid segakimpe, milles koos floristi poolt hoolikalt välja valitud põllu- ja aialilled.

Tutvu Interflora suviste kimpudega lähemalt siin.