Lillede hoolitsusjuhend

6 soovitust, kuidas lillede eest õigesti hoolitseda

Lilled vaasis pakuvad silmailu ning toovad palju rõõmu. Kuidas pikendada aga kingitud lillede eluiga nii, et need ka kodus vaasis kauem vastu peaksid? Selleks, et kauneid õisi võimalikult kaua nautida saaksid, oleme kokku pannud põhjaliku meelespea, mida lillede eest hoolitsemisel järgida.

1. samm: puhasta vaas, täida värske veega ja lisa lilletoitu

Lilled vajavad alati puhast vett, mistõttu on vajalik vaas enne selle veega täitmist korralikult vee ning pesuainega puhastada. See on oluline samm bakterite vältimiseks. Puhastamata vaas on soodne pinnas bakterite paljunemiseks ning vee kiireks riknemiseks, mis ei taga ka vaasis olevatele lilledele pikka eluiga. Lisaks on soovitatav vett paari päeva tagant regulaarselt vahetada ning puhastada uuesti ka vaas.

Kimpude puhul tasub vett vahetada igapäevaselt.

Oluline on jälgida, et kõik lillevarred ulatuksid vette vähemalt 2-3 sentimeetri jagu. Nii on kindel, et iga vars saab kätte piisavas koguses vett.

2. samm: lõika varre otsi.

Selleks, et lõikelill vaasis kauem ilusana püsiks, tasub alati enne lillede vaasi asetamist lõigata vartest maha ligikaudu 3-4 sentimeetri pikkune jupp, orienteeruvalt 45-kraadise nurga all. Nii saab lill paremini vett kätte. Protseduuri tuleks korrata iga veevahetuse ajal.

3. samm: aseta lilled vaasi ja eemalda vette ulatuvad lehed

Lehtede eemaldamine on oluline vee kvaliteedi säilitamise eesmärgil. Okaste eemaldamine ei ole seevastu aga vajalik.

4. samm: hoolitse lillede eest igapäevaselt

Selleks, et lilli kauem nautida saaksid, on oluline regulaarne hoolitsus, mis tagab lõikelillede pikema eluea. Mida rohkem on kimbus lilli, seda kiiremini imavad nad vett. Seepärast on oluline veetaset igapäevaselt kontrollida ning vett vajadusel juurde lisada. Närbumismärke silmates võib lilli ka kergelt veega pritsida ning asetada need mõneks ajaks jahedama õhutemperatuuriga ruumi.

5. samm: jälgi, et lilled oleksid alati lastele ja lemmikloomadele kättesaamatus kohas

On lilli, mis võivad suhu sattudes olla mürgised nii inimestele kui ka lemmikloomadele, mistõttu tasub lilled kindluse mõttes asetada alati lastele ning lemmikloomadele kättesaamatusse kohta.

Eriti suure ettevaatlikkusega tuleks suhtuda järgmistesse lilledesse:

  • Asalea;
  • Flamingolill;
  • Liilia;
  • Jõulutäht;
  • Ratsuritäht;
  • Krüsanteem;
  • Hortensia;
  • Alpikann;
  • Hüatsint;
  • Nartsiss;
  • Iiris;

Loomadele võivad mürgised olla veel:

  • Begooniad;
  • Nelgid;
  • Tulikad.

Tihti pritsitakse taimi kahjurite eest kaitsmiseks erinevate taimekaitsevahenditega, mille jääke võib leida ka lilleõitelt ning lehtedelt.

6. samm: ole temperatuuri osas tähelepanelik

Lilled on järskude temperatuurimuutuste suhtes äärmiselt tundlikud, mistõttu on vajalik õuest tulles (seda eriti külmal ajal) lasta lilledel kindlasti enne nende vaasi asetamist veidi aega paberis seista ning toatemperatuuriga harjuda. Nii ei ole üleminek liialt ootamatu ega põhjusta lilledele “šokki”. Lisaks tasub jälgida, et lilled ei asetseks tuuletõmbuse ega otsese päikesevalguse käes. Samuti ei mõju lilledele hästi sooja radiaatori lähedus.

Nõuanded enamlevinud lõikelillede säilitamiseks:

Tulbid

Tulbid armastavad külma vett (eelistatult vihmavett, kuid selle puudumisel sobib hästi ka külm kraanivesi) ning jahedat temperatuuri, otsene päikesevalgus neile aga ei sobi. Tulbi varrest tasub enne vette asetamist kindlasti ära lõigata orienteeruvalt 5 sentimeetri pikkune jupp. Vett tuleks tulpide puhul vahetada üle päeva ning iga kord oleks hea värskendada ka varre lõikekohta.

Roosid

Roosid seevastu eelistavad aga just nimelt toasooja vett, hästi sobib ka eelnevalt keedetud ning toatemperatuurini jahutatud vesi. Vee kogus vaasis võiks ulatuda 10-15 sentimeetrini. Selleks, et roos paremini vett kätte saaks, tuleks teha varre alumisse otsa noaga väike lõige. Roosi puhul on vajalik igapäevane vee vahetamine ning sisselõike värskendamine. Vetteulatuvad lehed tuleks vee kvaliteedi säilitamiseks samuti eemaldada.

Nartsissid

Nartsissid armastavad sarnaselt tulpidele aga külma vett, mida oleks hea vahetada ülepäeviti. Veetase vaasis ei pea olema ülemäära kõrge, 5. sentimeetrist piisab täiesti. Küll aga tasub hoiduda nartsisside ühte vaasi kokku panemist koos teiste lõikelilledega. Seda põhjusel, et nartsissidest vette erituv lima takistab teistel lilledel vee kätte saamist, põhjustades nende närbumist.

Nelgid

Nelgid on väga vastupidavad ega vaja spetsiifilist hoolitsust, eelistada tasub aga toasooja vett.

Liiliad

Liiliad on sarnaselt nelkidele vähenõudlikud ega nõua erilihoolitsust. Küll aga on nad tundlikud etüleeni suhtes.

Vali meie kimpude vahel: