Põhjalik leinakimpude ja matuselillede tellimise juhend

Lähedase kaotamine ei ole kunagi kerge ja katsumusterohkel ajal on oluline pakkuda omastele tuge ning avaldada sügavat kaastunnet. Üks liigutavamaid ja traditsioonilisemaid viise on leinakimbu viimine matusetalitusele. Kui kaastunde avaldaja on aga eakam inimene, kelle liikumine piiratud, või matusetalitusele ei ole võimalik kauge vahemaa tõttu minna, siis jääb üle leinakimbu või matuselillede saatmine kulleriga.

Õigete leinalillede valimine võib olla raske, arvestades sündmusega kaasnevat kurba meeleolu, aga ka pakutavate võimaluste rohkust.

Selles leinakimpude ja matuselillede tellimise juhendis aitame sul valida ideaalset leinaseadet, võttes arvesse sündmuse olulisust, kadunukese vanust ja elu jooksul väljendatud soove-eelistusi, aga ka matusetalituse eripära – kas tegu on kirstu- või urnimatusega.

Telli pildil olev kimp: Meenutamist väärt.

Mõistes matuselillede olulisust

Leinakimbud- ja matuselilled ei ole lihtsalt kaunid lilleseaded, nad mängivad leinaprotsessis olulist rolli pakkudes leinajale tuge ja lohutust. Lilled on empaatia sümboliks ja aitavad kurval hetkel öelda rohkem, kui sõnad seda suudavad. Leinakimbud leevendavad rasketel aegadel hingevalu ja pakuvad leinajale käegakatsutavat emotsionaalset toetust.

Millal on õige aeg leina- ja matusekimpude saatmiseks?

Meie kommete kohaselt on tavapärane viia leinalilled või pärjad matusetalitusele. Kuigi vahetu kaastundeavaldus pakub lohutust, tunnevad leinajad end sageli kõige üksildasemana vaiksetel hetkedel nädalaid või kuid hiljem. Kuna lein kestab pikalt, siis lähedase kaotusvalu leevendamiseks võib leinakimpu saata ka hiljem. Lihtne lillekimp, mis saabub tavalisel argipäeval, võib olla leinajale meeldetuletuseks, et teda ei ole hingevalus üksi jäetud.

Armastatud inimese lahkumise aastapäeval lähedasele leinalilli saates annad märku, et tema kaotust ei ole unustatud ja mälestustes elab kadunu edasi. Lõppkokkuvõttes peegeldavad õigel ajal saabunud lilled meie vankumatut toetust ja saadavad sõnumi, et leinaja ei ole sellel teekonnal üksi.

Milline on sobilik lilleseade kaastunde avaldamiseks?

Sellele küsimusele ei ole õiget ega valet vastust. Kaastunde avaldamiseks saadetav lilleseade peaks eelkõige väljendama armastust ja peegeldama sinu isiklikku sõnumit.
Kui sa saadad lilli matusetalitusele või mälestustseremooniale, siis sa kaalud ehk kaasaegses võtmes elegantset ja tseremooniale kohast pärga või leinakimpu? Olgu viimane jalaga alusel või ehk kõrgemas vaasis.
Kui viimsele teele saadetakse laps, siis on kohane viia ka lapsepäraseid matusekimpe – liblika-, tähe- või ka südamekujulisi, aga ka pehme mänguloomaga või tellida ristikujuline lilleseade.

Leinakimbu saatmisel lahkunu perekonnale koju võiks silmas pidada, et see oleks juba klaas- või kinkevaasis. Ikka selleks, et kurbadel hetkedel ei peaks leinaja üleliia lillevee pärast muretsema ning lilleseade sobituks paremini ka koduse miljööga.

Telli pildil olev kimp: Hüvasti.

Mis lilli matusetalitusele tellida?

Kui sa soovid tellida leinamajja lahkunu mälestamiseks matuselilli, siis kõige kohasemad ja sobivamad lilled on:

  1. Roosid (nii valged kui ka roosad roosid on leinatalitusele sobilikud)
  2. Liiliad
  3. Valged krüsanteemid
  4. Kallad
  5. Orhideed

Kui juhtub, et neid lilli ei ole hooajalisuse tõttu saadaval, siis ei tasu muretseda. Meie kogenud floristid loovad ilusaid kimpe ka teistest lilledest, mis sobivad leinatalituse lilleetiketiga kokku.

Mis värvi lilli leinakimpu või matusepärga valida

Leinakimpu ja pärga sobivaid lilli valides on tavaks saanud rahustavad ja lugupidavad valget värvi õied, mis sümboliseerivad puhtust ja rahu. Sobivad on ka pehmed pastelsed toonid nagu roosa või lavendlikarva. Need värvid annavad edasi rahutunnet ja pakuvad leinajale lohutust lähedase kaotuse järel.

Teine võimalus on valida rõõmsates ja meeliülendavates toonides leinakimp. Taolisi lilleseadeid on rohkem näha leinatalitustel või religioossetel ärasaatmistel, kus tähistatakse lahkunud hinge uue elu algust. Selline matusekimp on kohane ka siis, kui kadunu oli väga värvikas isiksus ja armastas kirkaid toone.

Lahkunu isikupära saab arvesse võtta lisades leinaseadesse tema eelistatud toonis lemmiklilli, kui need on hooajaliselt saadaval.

Telli leinakimbud ja matuselilled

Tutvu Interflora laia leinakimpude valikuga, kui soovid kaastundeavaldust saata Eestisse või mujale maailma. Sama päeva lillede kohaletoimetamise teenuse ja sinu soovidega kohandatava leinakimpude valikuga oleme sul abiks, et saata värsketest õitest, lohutav ja armastusväärne leinakimp. Väljenda armastust ja tuge just siis, kui seda enim vajatakse!